Korzyści z jedzenia pomarańczy: Owoc o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnychPomarańcze są słodkie i soczyste. Są bogate w witaminę C, beta-karoten i inne przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne i pomagają neutralizować wolne rodniki. Pomarańcze zawierają również włóknistą pestkę i białą błonę wewnętrzną zwaną mezokarpem. Pith jest gorzki, gdy jest surowy, ale staje się miękki i lekko słodki po ugotowaniu. Przy tak wielu korzyściach płynących z jedzenia pomarańczy, dlaczego nie dodać ich do swojej diety? W poniższym artykule dowiesz się więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia pomarańczy, poznasz 5 pokarmów bogatych w pomarańcze, ich wartości odżywcze oraz wskazówki, jak włączyć pomarańcze do swojej diety.

Bogaty w witaminy i minerały

Pomarańcze zawierają wiele witamin i minerałów, które są niezbędne dla dobrego zdrowia. Niektóre z witamin obecnych w pomarańczach to witamina A, witamina B, witamina C, witamina E, witamina K i kwas foliowy. Niektóre z minerałów występujących w pomarańczach to potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i selen.

Sok pomarańczowy jest również dobrym źródłem błonnika. Witamina C jest niezbędną witaminą, która pomaga organizmowi w walce z infekcjami. Utrzymuje również zdrowy układ odpornościowy i sprzyja gojeniu się ran.

Witamina C jest również niezbędna do produkcji kolagenu, który utrzymuje skórę nawilżoną i jasną. Witamina C jest również korzystna w zapobieganiu chorobom układu krążenia, chorobom oczu i niektórym rodzajom nowotworów. Witamina A jest niezbędną witaminą, która promuje zdrowie oczu, zdrowie skóry i odporność.

Witamina A jest również niezbędna do wzrostu i rozwoju płodu w czasie ciąży. Witamina E jest przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i sprzyjają rozwojowi nowotworów.

Właściwości przeciwzapalne

Pomarańcze są bogate w witaminę C i silny środek przeciwzapalny, który pomaga zmniejszyć obrzęk i ból związany z zapaleniem. Sok pomarańczowy jest również dobrym środkiem przeciwzapalnym i może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i miejscowo. Skórka pomarańczowa może być również używana do tego samego celu. Skórka pomarańczowa zawiera olejek eteryczny o nazwie Limonene, który ma właściwości przeciwzapalne.

Oprócz witaminy C, pomarańcze są dobrym źródłem potasu i karotenu, dwóch istotnych składników odżywczych, które mają właściwości przeciwzapalne. Potas jest elektrolitem, który pomaga utrzymać równowagę płynów wewnątrz komórek i nawilżyć skórę. Karoten jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który pomaga zmniejszyć obrzęk i zaczerwienienie związane ze stanem zapalnym.

Pomoc w utrzymaniu poziomu cholesterolu

Pomarańcze zawierają witaminę C, która jest niezbędna do syntezy kolagenu i pomaga utrzymać wytrzymałość naczyń krwionośnych i narządów wewnętrznych. Witamina C jest również pomocna w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Cholesterol jest niezbędny do wielu funkcji organizmu, ale gdy organizm ma zbyt dużo cholesterolu, prowadzi to do tworzenia się płytki nazębnej wewnątrz naczyń krwionośnych i zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Sok pomarańczowy jest dobrym źródłem witaminy C, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie i promuje zdrowie sercowo-naczyniowe.

Witamina E w pomarańczy jest również pomocna w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie. Witamina E reguluje produkcję cholesterolu wewnątrz komórek i zapobiega gromadzeniu się nadmiaru cholesterolu w naczyniach krwionośnych.