Zdrowe burgery z indyka z cukinią - niezawodny przepis

Jak wiadomo, głównym składnikiem klasycznych burgerów amerykańskich jest wołowina. Nie znaczy to jednak, że do przyrządzenia pysznych kanapek na gorąco nie można wykorzystać innego rodzaju mięsa. Wypróbuj nasz przepis na zdrowe burgery z indyka i cukinii!

Czy burgery mogą być zdrowe?

Sporo osób automatycznie utożsamia burgery z fast foodem, który nie dostarcza organizmowi potrzebnych składników odżywczych, a spożywany zbyt często może poważnie szkodzić zdrowiu. Warto jednak pamiętać, że burger przygotowany z wysokiej jakości, świeżych składników to zupełnie inny posiłek niż produkowany masowo fast food. Znakomite w smaku burgery Łódź z najlepszego gatunku polskiej wołowiny zjesz w Pasibusie. Oprócz mielonego na miejscu mięsa wołowego bez szkodliwych ulepszaczy w burgerach Pasibusa znajdziesz porcję świeżych warzyw będących źródłem witamin i minerałów. Całość uzupełniają autorskie sosy i inne dodatki, które podkreślają aromat wołowiny i tworzą zachwycającą kompozycję smakową.

Jeśli preferujesz niskokaloryczne dania, zamiast burgera wołowego możesz postawić na wersję z indyka i warzyw. Świetnie sprawdzi się jako szybki i pożywny lunch czy posiłek potreningowy. Przygotowanie takiego burgera nie jest trudne, a jego smak - zachwycający!

Jak przygotować pyszne kotleciki z indyka i cukinii?

Lekkie burgery z mielonego indyka i cukinii mogą okazać się doskonałą alternatywą dla klasycznych burgerów wołowych. Mięso indycze jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Szczególnie poleca się je osobom będącym na diecie odchudzającej lub mającym skłonność do alergii pokarmowych. Co więcej, burgery z indyka to bogate źródło białka. Jak przygotować je we własnej kuchni?

Filet z indyka należy zmielić, a następnie doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodaj odrobinę wody i wyrób mięso w dłoniach. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i smaż cukinię przez 3-4 minuty. Ostudzoną cukinię wymieszaj ze zmielonym mięsem. Uformuj kotleciki średniej grubości. Burgery obtocz w oliwie i umieść na rozgrzanej patelni. Smaż kotlety na średnim ogniu przez 3 minuty z obu stron. Gotowe!

Jakie dodatki pasują do burgera z indyka?

Kotlety z mielonego indyka i cukinii doskonale smakują solo, ale jeszcze lepiej sprawdzą się jako burgery w bułce pszennej lub pełnoziarnistej. Z indykiem świetnie komponuje się sałata lodowa, pomidor i czerwona cebula. Do burgera możesz dodać też kawałki żółtej papryki, rukolę i plastry ogórka. Jeśli chodzi o przyprawy, dobrym wyborem będzie kmin rzymski oraz suszone oregano. W zależności od tego, ile kalorii chcesz spożyć, zdecyduj się na aksamitny sos majonezowy lub lekki sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego. Obie propozycje podkreślą aromat mięsa i warzyw, dopełniając całą kompozycję smakową.

Zdrowe burgery z indyka można podawać także z ryżem basmati, kaszą jaglaną, serem feta, suszonymi pomidorami czy warzywami gotowanymi na parze. To prosty i sprawdzony przepis na zdrowe, dietetyczne danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale też świetnie prezentuje się na talerzu!